divendres, 21 de juny del 2013

LA FLAMA DEL CANIGÓ


[Foto: Òmnium]


Hi ha diverses maneres de classificar les festes, però una de les més emprades consisteix a agrupar-les tot considerant quina és la seva significació simbòlica. Des d'aquesta perspectiva, doncs, podem parlar, per exemple, de festes paganes, de festes religioses i de festes cívico-polítiques. A més, aquesta tipologia festiva no és estàtica en el temps, sinó que respón a una evolució cronològica.

Doncs bé: la festa de Sant Joan té la particularitat que, al llarg del temps, ha integrat aquestes tres funcionalitats simbòliques. Així, com moltes altres manifestacions festives, té unes arrels paganes vinculades a la regeneració, mitjançant rituals de foc a realitzar durant el dia més llarg de l'any —encara presents en les baixades de falles d'alguns indrets dels Pirineus—; posteriorment, el cristianisme va incorporar aquesta celebració —depurada del vessant pagà— al seu patrimoni festiu; i ja en els darrers anys, s'hi ha afegit una càrrega simbòlica cívico-política en expansió, en dotar-la d'un simbolisme especial per als Països Catalans.

Sigui com sigui, enguany la Colla de Geganters de l'ACF prendrà part en l'acte de rebuda de la flama del Canigó, el qual tindrà lloc el diumenge 23 de juny de 2013, a partir de les 18.00 h, a la plaça de la Vila.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada