dimarts, 9 d’abril del 2013

RECORD GRÀFIC» L'ESTRENA DEL GEGANTÓ BANYETES

El Banyetes i la Rebanyuda són una parella de gegantons que són portats per una colla femenina, és a dir, una colla formada exclusivament per dones geganteres. De fet, va ser la primera colla d'aquestes característiques fundada a Catalunya, el 1997.

Tot i amb això, aquestes dues figures són anteriors a la creació de la colla de «banyeteres». Les dues parelles de gegants de l'ACF —Jordi i Montserrat, i Llorenç i Laia—, així com molts altres elements i figures —com ara la Mula, els 12 capgrossos i 4 cavallets—, van ser construïts per l'excepcional artista Josep Cardona Nona, per tal de prendre part en la representació de l'obra Festa Berguedana al Centre Parroquial els dies 14 i 15 de maig de 1988. A partir d'un capgrós, que va adaptar, en Nona va consturir el gegantó Banyetes, que va ser un obsequi seu a la colla de geganters de l'ACF.

L'estrena del Banyetes va tenir lloc al correfoc de la Festa de Tardor del mateix any, a l'octubre de 1988. Vet aquí una imatge —de no gaire qualitat val a dir— extreta del Butlletí posterior a la Festa de Tardor d'aquell any.

Primera imatge gràfica del gegantó Banyetes.
[Foto: Butlletí]

Un any més tard es va estrenar, a la Festa de Tardor de 1989, el gegantó Rebanyuda, també construït per en Nona a partir d'un capgrós.

Per acabar, us desvetllem una dada desconeguda per a la immensa majoria de tots nosaltres sobre la Rebanyuda: les dues banyes d'aquest gegantó no són de cartró pedra, sinó que són dues banyes reals.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada