diumenge, 7 d’abril del 2013

ASSAIG DE BALL DE GEGANTS

Tots nosaltres recordem amb facilitat que, quan gaudim d'una cercavila de gegants, sovint aquestes figures interpreten balls. En molts casos aquesta mena de balls, amb música interpretada per grups de grallers i tabalers, s'intercalen en determinats moments de la cercavila, combinant estones de passejada amb estones de ballada. Però, a banda d'aquests balls que podriem considerar de carrer o de cercavila, moltes figures disposen de balls propis amb una coreografia concreta. Són els balls protocol·laris, que s'interpreten, generalment, en la plaça en què termina una cercavila.

Un dels balls protocol·laris més importants per a les colles geganteres catalanes és el Ball Nou, que interpreten els Gegants de Catalunya, en Treball i na Cultura, de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya. A més a més d'questes dues figures, tembé el poden ballar els gegants de les viles que, en algun moment, han estat Ciutat Gegantera de Catalunya. Tal és el cas de Sant Feliu, que ho fou el 2001, i, per tant, aquesta peça pot ser ballada pels gegants de la ciutat i pels gegants de l'ACF. Vet aquí un vídeo d'una ballada conjunta realitzada pels gegants de 20 ciutats geganteres.



Un altre ball protocol·lari és el Ball del Baix, que s'interpreta també conjuntament per les colles geganteres pertanyents a la Federació de Colles Geganteres del Baix. Vet aquí un vídeo d'aquest ball.



A Sant Feliu de Llobregat, a més, comptem amb un ball protocol·lari propi: el Ball de Gegants, dels entremesos del seguici de la Festa de Tardor. Aquest ball l'interpreten conjuntament un cop l'any les tres parelles de gegants de la nostra ciutat: Jordi i Montserrat, Llorenç i Laia -gegants de l'ACF-, i Guillem i Violant -gegants de la ciutat-. Vet aquí, sobre una imatge de Sergi Costa, l'audició de la peça, obra de Marcel·lí Canal, Joan Díez, Oriol Martí i Daniel Suñé.



Aquest ball protocol·lari també l'interpretem cadascuna de les dues colles separadament. En el cas dels gegants de l'ACF, es fa una interpretació adaptada a tres figures: Jordi, Montserrat i Banyetes. Ara bé, per poder arribar a interpretar-lo de manera correcta cal fer sessions d'assajos, amb figures o sense, de manera freqüent. Vet aquí un àlbum fotogràfic d'una de les sessions d'assaig que venim realitzant els geganters i geganteres de l'ACF, els diumenges, davant la Nau.


Àlbum fotogràfic: clica sobre la imatge per a accedir-hi.
[Foto: Agustí G. Larios]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada