diumenge, 21 d’abril del 2013

ELS CENT ANYS DELS GEGANTS DE MOLINS EN UN LLIBRE

Enguany s'escau un dels esdeveniments més esperats per molts molinencs i molinenques, i especialment també pels geganters d'arreu que ens estimem els gegants de Molins de Rei. I és que enguany el gegants vells d'aquesta vila baixllobregatina, en Miquel i la Montserrat, han assolit els 100 anys de vida. Així doncs, des de la Colla de Geganters de l'ACF volem felicitar-los per aquest aniversari tan excepcional.

Gegants Miquel i Montserrat de Molins de Rei.
[Foto: Colla Gegantera de Molins de Rei]
Entre les activitats commemoratives programades per la Colla Gegantera de Molins de Rei, hi ha l'edició d'un llibre que fa una recopilació del passat històric d'aquestes dues figures d'ençà la seva construcció, el 1913, per iniciativa del govern municipal de la Lliga, fins als nostres dies. Aquesta obra, titulada Cent. Història dels Gegants de Molins de Rei, va ser presentada el passat divendres 19 d'abril, a la Sala Gòtica del  Palau Recasens.
Coberta del llibre Cent. Història dels Gegants de Molins de Rei.
[Foto: AGL]

En aquell acte, l'autor de l'obra —el Ricard Vinyets— va fer cinc cèntims sobre el llibre i sobre l'evolució històrica dels gegants molinencs. L'obra, que té principalment una estructura linial, és dividida en quatre capítols; d'aquests, tres són cronològics «De l'origen a la gran riuada (1913-1962)», «El ressorgir dels gegants (1963-1988)» i «Dues parelles de gegants a la vila (1989-2013)»— i el quart és temàtic «La Festa Major»—. El llibre és força amè de llegir, ja que presenta dos nivells de lectura: el principal, que bàsicament és linial, i el secundari, a base de caixes amb informacions complementàries; a més a més, el llibre incorpora un extens aparell gràfic. Tot plegat, Cent. Història del Gegants de Molins de Rei dóna testimoniatge d'una perllongada i estreta relació afectiva entre els molinencs i molinenques i els seus gegants i, alhora, obsequia al lector amb una enorme quantitat d'informacions que singularitzen aquestes figures geganteres centenàries: el seu orígen polític el 1913, el premi del Concurso Provincial de Gigantes de Terrassa el 1950, el sotrac de la riuada de 1962, la IV Ciutat Gegantera de Catalunya (1987-1988), l'estrena dels gegants nous —en Bernat i la Candelera— el 1989, i molts altres esdeveniments.

Pàgines interiors del llibre Cent. Història dels Gegants de Molins de Rei.
[Foto: AGLF]

Cal estimar-se les tradicions culturals catalanes que ens fan ser com som, com ara la gegantera, i una manera de fer-ho és conèixer-les; per tant, us recomanem de tot cor la lectura de Cent. Història del Gegants de Molins de Rei, que us ajudarà a estimar una mica més la tradició gegantera i, també, uns dels gegants més emblemàtics de Catalunya: en Miquel i la Montserrat. Felicitats!

Pàgines interiors del llibre Cent. Història dels Gegants de Molins de Rei.
[Foto: AGLF]

1 comentari:

  1. Moltes gràcies per la ressenya!!! Una gran il·lusió compartir aquesta diada amb vosaltres!!!

    ResponElimina